woensdag 1 juni 2016

Eetdagboek

Jaja, hier is het dan, mijn eetdagboek van vorige week:

Maandag 23 mei
Ontbijt:
Glas water en kiwi
Notenmuesli met gojibessen en halfvolle biogarde yoghurt. Glas jus d'orange.

Tussendoor:
Kopje espresso, thermosbeker thee (ong 450 ml)
Plak chocoladecake (ik zondig ivm verjaardag collega)

Lunch:
2 speltboterhammen met tonijn en komkommer
1 speltboterham met extra belegen kaas en bieslook
Thee

Tussendoor:
Kopje cappuccino, water (500 ml)
Appel, enkele mini worteltjes
1/3 glas biologisch cranberrysap aangevuld met water (dan is het minder zoet)

Avond:
plaattaart met asperges
Restant van plaattaart met asperges 
(zie voor recept: http://www.ilovehealth.nl/wp/plaattaart-met-asperges/) Ik heb het iets aangepast door een mix te nemen van groene en witte asperges.
1/3 glas appelsap aangevuld met water

Gesport bij Fit20 dus na afloop trek: bakje magere Franse kwark met enkele zwarte bessen en theelepel gebroken lijnzaad. Kwark voor de eiwitten en lijnzaad voor de vezels.
Verder nog 2 glazen water

Glas water om medicijnen (20 mg MTX en 500 mg Naproxen) in te nemen.

Dinsdag 24 mei
Ontbijt:
Glas water en kiwi
Notenmuesli met gojibessen en halfvolle biogarde yoghurt. Glas jus d'orange.

Tussendoor:
Kopje espresso, thermosbeker thee (ong 450 ml), cappuccino.
Reep van Pulsin als tussendoortje. Pulsin repen bevatten uitsluitend natuurlijke, gezonde ingrediënten zoals goji bessen en maca. Ze zijn veganistisch, zuivel- en glutenvrij en bevatten geen toegevoegde suikers. Verkrijgbaar bij de Tuinen. Ik at de raspberry & goji raw chocolate brownie, klinkt goed toch?

Vergadering met lunch, dus helaas minder verantwoord:
mini-wrap met gerookte zalm en sla en bruin broodje met kaas en sla. Beker karnemelk.

Tussendoor:
Water (500 ml)
Appel
1/3 glas biologisch cranberrysap aangevuld met water

Avond:
Kikkererwtenstoof met couscous (volkoren!)
1/3 glas appelsap aangevuld met water

Pot thee
Stukje pure chocolade (75%, gezoet met kokosbloesemsuiker van het merk Vivani, verkrijgbaar bij biologische supermarkt).

Glas water om medicijnen (500 mg Naproxen) in te nemen.

Woensdag 25 mei
Ontbijt:
Glas lauwwarm citroenwater
Schaaltje havermoutpap met enkele zwarte bessen, theelepel gebroken lijnzaad en snuf kaneel. (Kaneel heeft een ontstekingsremmende werking, dus als het maar even kan, strooi ik het ergens bij. Alle kleine beetjes helpen!)
Glas jus d’orange
Kopje koffie

Tussendoor:
Pot thee
Suikervrije chocolademuffin met framboos (restant van mijn verjaardagstraktatie :-) )

Lunch:
1 plak fries roggebrood met extra belegen kaas en een beetje grove mosterd (Let op! Ook hier zit vaak suiker in. Ik heb mosterd van het merk Smaakt, die is wel suikervrij. Oh en wist je dat mosterd zorgt voor een snellere afbraak van vet? Het schijnt dat daar het gezegd ‘mosterd na de maaltijd’ vandaan komt.)
2 zuurdesem rogge crackers (van Wasa), 1 met tonijn en komkommer, 1 met geitenkaas, bieslook en komkommer.
Glas naturel sojamelk, klein beetje gezoet met bodempje appelsap.

Tussendoor:
Flesje water (500ml)
Ik ben net terug van paardrijden, dus trek! Rijstwafel (van zilvervliesrijst, Zonnatura) met biologische notenpasta (dit is eigenlijk een soort pindakaas, maar dan met verschillende noten en zonder suiker en andere toevoegingen. Verkrijgbaar bij Action, of all places!)
Glas water
Enkele mini worteltjes

Avond:
Volkoren speltpasta met Italiaanse groenten en zelfgemaakte saus van blik tomatenblokjes, knoflook, peterselie en chilipeper.
1/3 glas appelsap aangevuld met water

Pot thee

Glas water om medicijnen (500 mg Naproxen) in te nemen.

Donderdag 26 mei
Ontbijt:
Glas water en kiwi
Notenmuesli met gojibessen en magere Franse kwark. Glas jus d´orange.

Tussendoor:
Kopje espresso, thermosbeker thee (ong 450 ml), cappuccino.
Reep van Pulsin als tussendoortje, deze keer had ik de Almond & Raisin Raw Chocolate Brownie.

Lunch:
2 speltboterhammen met tonijn en bieslook
1 speltboterham met extra belegen kaas en bieslook
Smoothie aardbei, appel banaan van de AH

Tussendoor:
Water (500ml)
Enkele miniworteljes
omelet

Avond:
Ik ga paardrijden, dus dan neem ik een maaltijd die niet te zwaar op de maag ligt, want daar heb ik alleen maar last van. Deze keer wordt het een omelet met restanten groente. Daarbij eet ik een zuurdesem rogge cracker met geitenkaas.
En een longdrinkglas met 1/3 appelsap, aangevuld met water.

Flesje water (500ml)

Glas water om medicijnen (500 mg Naproxen) in te nemen.

Vrijdag 27 mei
Ontbijt:
Glas water en kiwi
Notenmuesli met gojibessen en magere Franse kwark. Glas jus d´orange.
Kopje koffie

Tussendoor:
Pot thee
Rijstwafel met honing

Lunch:
1 speltboterham met tonijn
1 speltboterham met belegen kaas en bieslook
1 speltboterham met geitenkaas en bieslook
Glas naturel sojamelk, klein beetje gezoet met bodempje appelsap.

Tussendoor:
Pot thee
Appel in stukjes gesneden met enkele dadels en snuf kaneel, opgewarmd. Jammie!

Mama komt om me nog mee uit eten te nemen voor mijn verjaardag. We nemen een glas witte wijn met enkele mini worteltjes en blokjes belegen kaas met mosterd als borrel.

Avond:
Heerlijk 3-gangen menu met wijnarrangement…

Kop thee

Zaterdag 28 mei
Ontbijt:
Glas lauwwarm citroenwater
Schaaltje havermoutpap met theelepel gebroken lijnzaad en snuf kaneel. Glas jus d’orange. Kopje espresso.

Tussendoor:
Ik heb paard gereden met dit benauwde weer, dus vocht aanvullen:
1 liter water

Lunch:
1 volkorenboterham met sardines en tomaat
1 volkorenboterham met geitenkaas en tomaat
1 zuurdesem roggecracker met biologische notenpasta.
1/3 glas appelsap aangevuld met water

Tussendoor:
Pot thee en een suikervrije chocolade muffin

Enkele dadels gevuld met geitenkaas
Appelcider (zelfgemaakt door een goede vriend van mij met appels uit de tuin van zijn ouders, dus eigenlijk hartstikke biologisch!)

Avond:
Zelfgemaakte pizza. Alhoewel, de bodem niet. Dat is een volkoren speltbodem van het merk La Bio Idea (verkrijgbaar bij een biologische supermarkt). Op de pizza heb ik deze keer een half sjalotje, knoflook, spinazie, puntpaprika, salami, tomaatjes en geitenkaas gedaan. Je kunt hiermee eindeloos variëren, het is supersimpel en zoveel gezonder dan een afhaal of een diepvriespizza.
Glas water.

Zondag 29 mei
Ontbijt:
Glas lauwwarm citroenwater
2 plakjes fries roggebrood, 1 met geitenkaas en honing, 1 met kaas en appelstroop. Glas jus d’orange, kopje cappuccino met sojamelk en snuf kaneel.
Hiermee heb ik vezels, eiwitten en voldoende energie binnen voor mijn paardrijles straks!

Tussendoor:
smoothie
1 liter water

Lunch:
2 volkorenboterhammen met salami en kaas.
Zelfgemaakt smoothie met wortel, spinazie, banaan en sojamelk 



Tussendoor:
Appelcider
Enkele mini worteltjes en handje ongezouten noten

Avond:
bietensalade
Bietensalade met volkoren couscous 
Glaasje witte wijn

Pot thee






Wat mij zelf opvalt aan mijn eetpatroon is dat ik veel minder vlees eet dan voorheen en veel meer groente. Ook probeer ik te letten dat ik meer eiwitten dan koolhydraten inneem. Eiwitten zijn de bouwstoffen van je lichaam en omdat ik toch vier keer per week sport, kunnen mijn spieren wel wat voedingstoffen gebruiken. Sowieso vind ik het belangrijk dat mijn spieren sterk zijn, omdat mijn gewrichten de zwakke plek zijn. 
In elk geval voel ik me hier goed bij!
En heel toevallig verschijnt vandaag in het nieuws een bericht dat artsen meer zouden moeten letten op de voeding van patiënten en niet meteen pillen moeten voorschrijven: http://www.rtlnieuws.nl/nederland/focus-huisarts-moet-anders-minder-medicijnen-maar-goede-voeding

Geen opmerkingen:

Een reactie posten